Moderntánc Szabályzat 2019-2020

2020.02.27.

2020. TISZAFÜRED OPEN MAZSORETT ÉS  MODERNTÁNC NEMZETKÖZI  VERSENY

VERSENYSZABÁLYZAT

(2020.március 21. Tiszafüred Open és 2020. május 16. Szolnok , III. Magyar kupa )

 

I. Általános rendelkezések

A jelen szabályrendszer 2020.január 01-től December 31-ig  érvényes, ha azt addig a szervezők nem módosítják.

A verseny pontos neve:

2020 Tiszafüred Open


Olyan KIFEJEZETTEN amatőr táncverseny, amely Magyarországon és külföldön működő modern tánccal foglalkozó egyesületek és tánccsoportok barátságos megmérettetését tűzte ki célul.

A Bronz kategóriákat legfőképp azon versenyzők és produkciók számára hoztuk létre, akik a táncversenyzés területén még nem rendelkeznek tapasztalattal.

A silver kategóriák azon versenyző  csapatoknak szól ,akik már versenyeznek de még nincs jelentősebb eredményeik.

A gold kategóriák versenyzésbe jártas csoportoknak szól. A zsűri joga a nem megfelelő tudásszintbe versenyző csapatot átsorolni más kategóriába.

Amatőr verseny: A versenyzők semmilyen formában nem részesülnek pénzbeli juttatásban.

Az edzők ebben a versenysorozatban nem versenyezhetnek (edzők csak a GOLD versenysorozatban versenyezhetnek)

Ha az eredményhirdetés előtt a versenyrendezőség tudomására jut ezen  szabály megszegése, a csapat az adott kategóriájában utolsó helyre kerül.
Ha az eredményhirdetés után jut a versenyrendezőség tudtára ez a szabálytalanság, a csapat az adott versenyen szerzett pontjait elveszti, és a kupasorozat alatt addig megszerzett pontjainak maximum felét szintén elvesztheti. Ezen pontok elvesztésének  mértékét a versenyszervezői döntik el. A csapat edzője ezután eldöntheti, hogy edző nélkül ugyanabban a kategóriában, vagy edzővel a GOLD kategóriában folytatja a versenyzést.
Ha egy edző ilyen visszaéléssel találkozik, kérjük azonnal jelezze a versenyrendezőknél. Észrevételeket kizárólag edzőktől fogadunk el.

Általános viselkedési szabályok:

- A táncosok nem érinthetik a bírákat előadás közben
- Tilos a testet olajjal bekenni,

- Tilos bármi olyan ruha vagy felszerelés viselése, ami balesetveszélyes lehet.
- Kellékek megengedettek mindaddig, amíg nem veszélyesek és az előadás után azonnal eltávolíthatóak a tánctérről. Ennek értelmében a tánctérre pl. csillámot szórni, zsírkőport, vagy bármiféle folyadékot kiönteni a produkció előadása közben tilos.
- Tilos a saját, vagy mások testi épségét veszélyeztető mozdulatok használata.

- A csapatok öltözéke meg kell feleljen a korosztályuktól elvárhatónak

- Semmi oda nem illő mozdulat, vagy gesztus nem engedélyezett

 

A kupasorozat folyamán bármely csapat bármely versenyzője egy kategórián belül önmaga ellen nem versenyezhet (tehát 2, vagy több különböző produkció tagjaként nem indulhat).

Bármely, a táncos képzetlenségéből adódó vagy arra visszavezethető sérülésért a rendezők felelősséget nem vállalnak.

Bármely olyan sérülésért, ami a produkció bemutatása közben, vagy az azt megelőző gyakorlás közben történik, a szervező felelősséget nem vállal.

Egy tánciskola a versenysorozat folyamán egy csapatnevet csak egy kategóriában való induláshoz használhat fel. (Az Online Nevezési Rendszer könnyebb átláthatósága érdekében.)
Ugyanazon csapatösszeállítás másik kategóriában való nevezése esetén is a csapatot új csapatként (új csapatnévvel) kell regisztrálni.

A tánciskola, edző, ill. táncos tudomásul veszik, hogy a nevezéssel elfogadják a versenysorozat mindenkori szabályzatát, vitás kérdéseknél pedig a döntőbíró, ill. szervezők döntését.

A versenyeken fotók és videofelvételek készülhetnek, melyeken a táncos, az edző, valamint a nézők feltűnhetnek, de mindenki tudomásul veszi, hogy a felvételeken való szereplésért semmilyen anyagi követeléssel nem élhetnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

II. Versenyzene

 

Központi zene:


Dance
műfajban :: Csak Szóló, duó és trió Kategóriákban: 
A versenyzők rendezői zenére, azaz a Kupasorozat rendezősége által ellenőrzött és központilag meghatározott zenéjére táncolnak.
Az összes többi kategóriában a versenyző saját zenéjére táncol, a kategóriájának megfelelő megkötésekkel.

 szóló max 1.30 perc

duó, trió max. 2. 00 perc

Csoport kategóriákban 2:30 hosszúságú zene engedélyezett. Formáció kategóriákban engedélyezett a maximum 4:00 perces zene használata.

 

Zene leadás:
A fellépőknek a verseny kezdetén le kell adniuk a használni kívánt zenét a rendezőnek, melynek alaki követelményei a  következők: tokra rá kell írni (címkézés)

Kategória ( pl.: Dance, ill. kiscsoport, nagycsoport)
Korosztály (manó, gyermek, serdülő, felnőtt)
Csapat neve (Intézmény, vagy egyesület, vagy tánciskola és utána a csapat neve)
Zene indítása (Beállással vagy zenével kezdődik a produkció)
Zeneszám pontos hossza

Minden produkcióhoz külön cd-n, vagy pendrive-on kérjük leadni a zenét (felcímkézve).
Verseny végéig a zene a rendezőknél marad.

 

1 CD-n, vagy pendrive-on csak 1 zene lehet (TIPP: a CD író programban a lehető LEGLASSABB írási sebességet válasszuk, így elkerülhetjük a verseny során a zene megugrását)

A verseny szervezői a produkciókhoz használt zenei anyagok lejátszhatóságáért, minőségéért és jogdíjaiért semmi féle felelősséget nem vállalnak.

 

III. Értékelés, bírói testület

 

Értékelés, pontozás:

 

Dance kategóriákban:

                                                              

Koreográfia (0-10) (A koreográfia eredetisége, térforma váltások, térkihasználás, zenehasználat (saját zenés produkcióknál), kontaktus a versenyzők között.)

Technika (0-10) (Szinkron (versenyzők egymással és a zenével), mozdulatok és térváltások nehézsége és kivitelezése , dinamika, akrobatikus elem végrehajtása esetén annak kivitelezése.)

Image (0-10) (Előadásmód, táncstílusnak és korosztálynak megfelelő ruházat, színpadi viselkedés, összbenyomás.)

 

Levonások (0-10)

 

Show kategóriákban:

 

Koreográfia (0-10) (A koreográfia eredetisége, térforma váltások, térkihasználás, zenehasználat (saját zenés produkcióknál), kontaktus a versenyzők között.)

Technika (0-10) (Szinkron (versenyzők egymással és a zenével), mozdulatok és térváltások nehézsége és kivitelezése , dinamika, akrobatikus elem végrehajtása esetén annak kivitelezése.)

Image (0-10) (Előadásmód, táncstílusnak és korosztálynak megfelelő ruházat, színpadi viselkedés, összbenyomás.)

Show érték (0-10) (Van-e show értéke a produkciónak, szól-e valamiről, van-e mondanivalója, esetleg olyan látványelemek, jelmezek, trükkök vannak benne, amitől show lesz. Kellékhasználat, díszletek használata)

 

Levonások (0-10)

 

A levonásokról minden pontozóbíró maga dönthet, eldöntheti továbbá, hogy levonást nem alkalmaz, hanem a pontokat eleve úgy adja meg, hogy azok már a levonásokkal csökkentett pontok legyenek.

 

Zsűri: 3, 5 vagy 7 fős (de minden esetben páratlan számú)

 

Amennyiben a csapat nem a kategóriájában megfelelő stílusban táncol (pl.: Dance kategóriában – Hip Hop-ot) az a „koreográfia“ pontozási kategóriában nulla pontot kaphat.

 

 

 

IV. Korcsoportok

A korcsoportok a 2020. tanévre vonatkoznak.

Bronz manó :2015 es utána születettek

Silver és gold manó:                     2013-ben és utána születtek

Gyermek:           2010-ben és utána születtek
Serdülő:                              2006-ban, 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben
születtek
Ifjúsági:                               ,2003-ban, 2004-ben, 2005-ben születtek
Felnőtt:                               2002-ben , és előtte születtek

Korcsoport ugrás:

Minden versenyző maximum eggyel magasabb korcsoportba nevezhet, de alacsonyabba nem nevezhet.
A duóknál mindkét versenyzőnek meg kell felelni a korhatárnak, nem az átlagéletkor számít. Ha a duó tagjai eltérő korosztályúak, minden esetben az idősebb versenyző korosztályi besorolása szerinti kategóriában kell indulniuk.

Az adott kategórián belül fellépő csapatban a tagok minimum 75%-nak az adott korosztályon belül kell lennie. A csapattagok maximum 25%-a lehet idősebb, de csak az egyel feljebbi korosztályig.

 

V. Általános szabályok, meghatározások:

 

Az emelés

 

Olyan mozdulatok, figurák, ahol a táncos mindkét lába elhagyja a talajt egy másik személy fizikai segítségével.

 

Akrobatika

 

Akrobatikának számít minden olyan repülési fázissal rendelkező ugrás, emelés, vagy a földtől elrugaszkodó elem, melynek során a test a földet nem érinti (pl. szaltó, rundel, bakolás, és egyéb, a kategóriához tartozó ugrásfajta). Akrobatikának számít továbbá a balett alapismeretet (illetve nyújtást) igénylő - elem pl.: spiccen táncolás, spárga (haránt vagy angol) levegőben, ”Y” állás (lábemelés haránt vagy oldalsíkban 1-2 mp-ig kitartva), terpesz-csukaugrás stb.

Technikai elemek, mint (a break táncban használatos pörgés, kézenállás- kitartás, korona, fejforgás, helikopter, egy kezes és két kezes forgások, stb.) szintén akrobatikának számítanak.

Nem számít akrobatikának, amikor nincs úgynevezett „repülési fázis” és az elem közben a kéz vagy láb a földet érinti (pl. cigánykerék, bógni).

 

Egyik kategóriában és korcsoportban sem engedélyezett a színpadot a versenyzőknek a produkció előadása közben elhagyni. Amennyiben ez megtörténik, vissza már nem állhat az előadás folytatása céljából. Abban az esetben állhat vissza egy versenyző az előadásba, ha a színpadot nem hagyja el és a háttérben a színpad területén marad.

Nem megengedett a fejen, nyakon átfordulás vagy bármilyen testi épséget veszélyeztető  mozdulat.

Sárga lap

A sárga lap egy figyelmeztetés a produkció felé, hogy valamilyen szabálytalanságot követett el. Akkor érvényes, ha a pontozóbírók többsége bejelöli a pontozólapon. A zsűrizési rendszer ezt megjegyzi és a következő sárga lap esetén az adott versenyen kizárással sújtható a produkció.

Magasabb tudásszintre átkerülés

A pontozóbíróknak lehetőségük van a Bronz, vagy Silver, kategóriában nevezett produkciókat a verseny során Gold kategóriába áttenni. Ha a megfelelő Gold kategória még nem zajlott le, akkor azon a versenynapon el kell indulnia a Gold kategóriában, így Bronzban, vagy Silverben nem értékelik. Ha a megfelelő Gold kategória már lezajlott, akkor a produkció a következő versenytől csak Gold kategóriában nevezhet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VI. Versenykategóriák

 

 

 

Dance

Olyan jazz, jazz-balett, ill. disco alapú tánc, amely mai disco, pop, klip zenékre nem Hip Hop jellegű modern mozdulatokból áll.

A mozdulatsorok szabadon választhatók a különböző tánc stílusok között. Fontos értékelési szempont a zenehasználat és a szinkronitás.

Nem engedélyezett a hip hop stílusok használata.

Emelés és akrobatika egyik kategóriában sem engedélyezett!

Eszközök, kellékek használata engedélyezett, a szabályzat többi ide vonatkozó pontjának betartása mellett!

 

Tempó: 128- 142 bpm

 

Létszámok, előadások időtartamai :

 

Szóló(központi zene)                   1 fő                      

Előadás időtartama: maximum 1:00   

 

                          Duó, trió :(központi zene)          2 fő                      

                          Előadás időtartama: maximum 1:00

                          Csoport                               5-7 főig                             

                          Előadás időtartama: 2:30 (+-5mp)

Nagycsoport     8-26 főig            

Előadás időtartama: 2:30-4:00. (+-5mp)

 

Dance műfajban indítható kategóriák

Manó:                  egyéni, duó,trió, csoport, formáció

Gyermek:           egyéni, duó, trió, csoport, formáció

Serdülő:              egyéni, duó, trió, csoport, formáció
Ifjúsági:               egyéni, duó, trió, csoport, formáció
Felnőtt:               egyéni, duó,trió  csoport, formáció

 

 

 

Show

Szabadon választott stílusú zenékre, rövid történet, vagy érzések tánccal történő bemutatása, valamint eljátszása (A színészi játékot a zsűri ebben a kategóriában plusz pontként értékeli).

A versenyzők használhatnak minden létező táncstílust és technikát (Modern, Jazz, Klasszikus Balett, Latin Tánc, Nemzetiségi, Folk stb.) Előadhatók tiszta formájukban, ill. kettő vagy több különböző stílus kombinációjaként.

Alkalmazható modern balett  Limón-, Graham- Hammadi- art jazz technika.

Alkalmazható bármelyik kortárs tánc és mozgásművészeti technika, vagy a dzsessztáncok korszakaiból bármelyik stílus.

Megjegyzés: ide tartoznak az RG alapú koreográfiák is

 

A tiszta szinkron tánc megengedett, de nem dominálhat.

A Disco és Hip Hop kategória elemei, mozdulatai csak minimálisan használhatóak az előadás folyamán.

Zenei megkötés nincs, eszközök, kellékek használata javasolt

 

Emelés és akrobatika egyik kategóriában sem engedélyezett!

Létszámok, előadások időtartamai :

Szóló  1 fo maximum 1.30 perc

Duó, trió maximum 2 perc

 

Csoport                               4-10 főig           

Előadás időtartama: 2:00-3:00. (+-5mp)

Formáció           11-30 főig        

Előadás időtartama: 2:30-4:00. (+-5mp)

 

 

Show műfajban indítható kategóriák:

Manó:                  egyéni, duó,trió, csoport, formáció

Gyermek:           egyéni, duó, trió, csoport, formáció

Serdülő:              egyéni, duó, trió, csoport, formáció

Ifjúsági:               egyéni, duó, trió, csoport, formáció

Felnőtt:               egyéni, duó,trió  csoport, formáció

 

Hip-hop

Kizárólag Hip Hop alapú zenékre történő táncok, melyekben a Hip-Hop stílusai (Locking, Klip-Dance, Pop-Hop, Funky, Krump, New Style, Tetris, stb.) táncolhatóak. A produkciókban látványos, show elemek is felhasználhatóak.

A táncproduktum bemutatása alatt ruhanemű nem hagyhatja el a táncosokat.

Bpm megkötés: 90-130 BPM

 

Egyéniben, duóban trióban is egyéni zene használható .

 

Eszközök, kellékek használata engedélyezett, a szabályzat többi ide vonatkozó pontjának betartása mellett!

Gyermek kategóriákban akrobatika engedélyezett, de emelés csak vállmagasságig lehetséges! Serdülő és felnőtt kategóriákban az emelés és az akrobatika engedélyezett.

 

Létszámok, előadások időtartamai :

Szóló  1 fő maximum 1.30 perc

Duó, trió maximum 2 perc

 

Csoport                               4-10 főig           

Előadás időtartama: 2:00-3:00. (+-5mp)

Formáció           11-30 főig        

Előadás időtartama: 2:30-4:00. (+-5mp)

 

 

Hip-hop  műfajban indítható kategóriák:

Manó:                  egyéni, duó,trió, csoport, formáció

Gyermek:           egyéni, duó, trió, csoport, formáció

Serdülő:              egyéni, duó, trió, csoport, formáció

Ifjúsági:               egyéni, duó, trió, csoport, formáció

Felnőtt:               egyéni, duó,trió  csoport, formáció

 

  

Man

 

 

 

 

VII. Díjazás

 

Minden döntős produkció összes tagja oklevelet,
Minden dobogós helyezést elért produkció tagjai érmet,
Minden győztes produkció 1 kupát kap.
Ezen felül a szponzorok által felajánlott ajándékok kerülnek átadásra, a szervezők a mindenkori díjazás változtatásának jogát fenntartják.

 

 

 

Nevezési díjak:

 

csapat 1800Ft /fő

formació1800Ft/fő

szóló,duó,trió 2400 Ft /fő.

kedvezmény: ha egy versenyzőnek 3 nevezése van , akkor minden 3. nevezésből 400 Ft kedvezményt kap.

pl 2 csapat és 1 szóló nevezés: 1800-1800-2000 Ft

3 csapat nevezés 1800-1800-1000 Ft.

 

 

Sikeres felkészülést kíván a Dalma Dance Club Sportegyesület tanári gárdája !

 

 

 

További információ :

 

Főszervező:Győrfi Dalma

 

06-30/349-4266

 

gyorfidalma@ freemail.hu

 

Marketing asszisztens:Jámborné Gyolcsos Brigitta

 

06-30/946-0275

 

ddcmarketing2019@gmail.com